Ten sklep używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcej

Higiena udoju  

Właściwa higiena udoju odgrywa kluczową rolę w produkcji mleka. W tej kategorii znajdziesz akcesoria i środki, które pozwolą Ci zachować najwyższą jakość mleka.


na stronę
Jest 22 produktów.
Pokazuje 1 - 18 z 22 elementów

Higiena udoju - klucz do mleka najwyższej jakości

W procesie pozyskiwania mleka kluczowym elementem jest higiena udoju. Składa się na nią wiele czynników, które po wdrożeniu pozwalają uzyskać mleko najwyższej jakości. W utrzymaniu odpowiedniej czystości pomogą produkty dostępne w tej kategorii.

Czystość mikrobiologiczna mleka

Mleko pozyskiwane od zdrowych krów i innych zwierząt gospodarskich jest praktycznie wolne od bakterii. Dostają się one do niego jednak w trakcie udoju. I chociaż nie można całkowicie się ich pozbyć, można zminimalizować ich liczbę do bezpiecznych poziomów.

Prawidłowa higiena udoju pozwala uzyskać mleko, w którym liczba bakterii na 1 ml nie przekracza 20 tysięcy.

Kontrola wymienia i przedzdajanie

Wszelkie nieprawidłowości w wyglądzie wymienia są wskazaniem do wydojenia sztuki do osobnego zbiornika. Nawet jeśli nie ma widocznych zmian, należy pierwsze strugi mleka zdoić do przedzdajacza z czarną płytką - te narzędzie pozwala szybko zauważyć niekorzystne zmiany w konsystencji czy kolorze mleka. W przedzdajaczu można stosować płyny do testowania mleka.

Wielu rolników praktykuje zdajanie mleka bezpośrednio na posadzkę. Niestety, ale nie pozwala to sprawdzić jakości surowca, a dodatkowo przyczynia się do rozmnażania bakterii w ściółce.

Mycie wymion

Mycie strzyków powinno odbywać się bezpośrednio przed udojem. Wymię musi zostać dokładnie wymyte przy pomocy bieżącej wody, płynów do mycia wymion albo jednorazowych chusteczek do wymion. Wszystkie te produkty znaleźć można w naszym sklepie!

Wymię należy bardzo starannie wytrzeć do sucha, stosując jednorazowe ręczników lub ściereczek, które po jednorazowym użyciu są prane i dezynfekowane.

Czysty aparat udojowy i technika doju

Czystość dojarki ma ogromny wpływ na jakość mleka. Wymagane jest przestrzeganie zasad mycia aparatów udojowych. W zależności od wybranego rozwiązania rolnik musi dobrać odpowiednie środki dezynfekujące do dojarki, które oczyszczą dokładnie cały rurociąg mleczny.

Dużą uwagę należy przykładać do higieny i mycia gum strzykowych, powinny one być używane nie dłużej niż 6 miesięcy lub przez 2500 udojów. Nie można też zapominać o czystości hali udojowej. W tym celu warto zakupić w naszym sklepie środki myjące powierzchnie w halach udojowych.

Nie bez znaczenia jest także technika udoju. Nie można dopuścić do tego, aby kubki udojowe zasysały powietrze zbyt długo. Założenie musi przebiegać szybko i płynnie, a dojarz musi wybrać odpowiedni moment zakończenia udoju. Pustodój wpływa negatywnie na zdrowotność wymion i pośrednio zwiększa ilość bakterii w mleku.

Pielęgnacja poudojowa

Pielęgnacja poudojowa zatrzymuje wnikanie do środka patogenów, które mogłyby doprowadzić do chorób wymion. Jako preparat poudojowy najczęściej stosuje się płyn do dippingu. Nie tylko ma on działanie wirusobójcze i bakteriobójcze, ale też zamyka kanały mleczne.

Codzienna rutyna udoju

Stosowanie się do zasad prawidłowej higieny udoju nie jest trudne. Pomogą w tym specjalistyczne preparaty i akcesoria, które można zakupić w naszym sklepie.

W trosce o najwyższą jakość mleka proponujemy Państwu zakup różnorodnych środków, które można dostosować do stosowanego systemu udoju, liczebności stada i indywidualnych potrzeb zwierząt mlecznych.